Wat is jouw creatiestijl? Onderzoek je relatie met creatie

Begint je CV een lappendeken te worden van functies, loop je als ondernemer keer op keer vast op dezelfde punten of ben je juist die trouwe werknemer die al jaren dezelfde functie heeft maar steeds minder graag het bed uitkomt? 

Dan loont het om te onderzoeken of het werk wat je doet wel matcht bij jouw natuurlijke stijl van creëren. Check met hulp van dit artikel wat jouw stijl is.

Ieder mens creëert. Van moment tot moment creëer je je eigen gedachtes, omgeving en leven. Creëren is onze natuur. Het maakt dat we niet meer rondlopen in berenvellen en altijd op zoek zijn naar manieren om ons leven te verbeteren. 

Creatie geeft zingeving. 

Maar wat als die zingeving weg is? Welke impact heeft dat op de mate waarin je creëert? Of is het andersom en heeft de mate waarin je creëert impact op de mate waarin je zingeving ervaart?

Ik denk het laatste. Wanneer je niet lekker in je vel zit, loont het om te kijken naar je relatie met creatie.

Hoe komt jouw creatieproces tot z’n recht?

Grofweg kun je zeggen dat er twee vormen van creëren zijn*: intuïtief creëren en intentioneel creëren. Weten wanneer je deze twee toepast geeft veel inzicht in hoe je jouw creatie kracht tot haar recht laat komen en blijer door het leven gaat.

Intuïtief creëren gebeurt spontaan. Het komt voort uit een diep gevoel van ‘weten’ zonder een bron van buiten. Het dient zich aan op momenten dat je niet bewust bezig bent met het maken van beslissingen of het bedenken van oplossingen. 

Een geweldige uitvinding kan bijvoorbeeld ineens binnen komen terwijl je staat te douchen of autorijdt. 

Intuïtief creëren kan zich ook uiten wanneer je fysiek iets aan het maken bent zonder dit te sturen. Je vaart puur op je gevoel en laat ontvouwen wat er in het moment zelf wil ontvouwen. 

Veel kunstvormen en ambachten lenen zich geweldig voor intuïtieve creatie, maar ook wetenschappers, coaches, ondernemers en andere beroepen waarin je innoveert of met mensen werkt, varen hier wel bij. 

De mate waarin we intuïtieve creatie kunnen ervaren, hangt samen met het vertrouwen in onze emotionele en spirituele vaardigheden. Het vraagt overgave en rust om hier connectie mee te maken. Daarom ervaren zoveel mensen spontane ideeën wanneer ze wandelen in de natuur of op vakantie zijn.

Daarom ervaren zoveel mensen spontane ideeën wanneer ze wandelen in de natuur of op vakantie zijn

Intentionele creativiteit komt voort uit analytisch denken en wordt met een bewuste intentie opgewekt. Intentionele creativiteit baseert zich daarbij op kaders die al zijn afgebakend: op systemen die al bestaan, op gedachtegoed wat al is geformuleerd en op methodes die eerder zijn ontwikkeld. Je bouwt voort op dat wat er is. De ideefase is al door een ander doorlopen en je bent vooral uitvoerend bezig. Wat niet wil zeggen dat dit uitvoerende werk niet creatief kan zijn, je bent alleen meer gebonden aan voorwaardes dan wanneer je intuïtief creëert. 

Een metselaar is een goed voorbeeld van een intentionele creator. Een metselaar creëert gevels, maar wel binnen de kaders die door de architect zijn gesteld.

De mate waarin we intentionele creativiteit kunnen ervaren, is afhankelijk van onze omgeving. We vertrouwen op aansturing of duidelijke kaders waarbinnen we kunnen creëren. 

Je zou kunnen zeggen dat intuïtieve creativiteit zich beweegt vanuit je innerlijke bron (emotie/het hart) en intentionele creativiteit zich beweegt met hulp van bronnen van buitenaf (cognitief/de mind).

Beide vormen van creatie hebben waarde en je zult beide toepassen in je leven en werk. 

Als het gaat schuren

Het is vooral belangrijk om van jezelf te weten bij welke vorm van creatie jij het beste floreert. Je weet dan beter waar je ja en nee tegen kunt zeggen en kunt gerichter hulp inschakelen.

Heb je het gevoel dat er op dat vlak iets schuurt? Dan loont het om hierin aanpassingen te maken. 

Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die goed bij intentionele creatie floreren. Niet iedereen is van nature een visionaire idee-ontwikkelaar en dat is maar goed ook. In een creatie proces heeft ieder z’n rol. De één is meer op z’n plek als uitvoerder en de ander is op z’n plek als innovator. 

Het loopt spaak wanneer je intentionele creatieven dwingt tot intuïtieve creativiteit en intuïtieve creatieven dwingt tot intentionele creativiteit.

Het loopt spaak wanneer je intentionele creatieven dwingt tot intuïtieve creativiteit en intuïtieve creatieven dwingt tot intentionele creativiteit

Dat laatste zien we veel in onze Westerse cultuur. Dit is ook waar veel mensen stuk op lopen en wat in mijn ogen bijdraagt aan het stijgend aantal burnouts, die in feite bore-outs zijn.

Het corporate bedrijfsleven baseert zich bijvoorbeeld hoofdzakelijk op intentionele creativiteit. Logisch, want een grote organisatie floreert het beste op gestandaardiseerde processen, anders wordt het een chaos. Mensen die zich hier goed bij voelen zullen zich zelfs bijzonder ongemakkelijk voelen wanneer ze verplicht naar heisessies of brainstormsessies moeten.

Wanneer jij minder goed floreert bij gestandaardiseerde processen, dan is de kans groot dat jij een intuïtieve creator bent, die onvoldoende tot bloei komt. Dit heeft grote gevolgen voor de mate waarin je je autonomie kunt uitleven. 

Creatie potentieel wat onvoldoende ruimte krijgt, omdat een functie die ruimte niet biedt, is hét recept voor een bore-out.

Andersom kan ook. Veel ondernemers zijn van nature intuïtieve creatieven. Ze hebben een natuurlijk talent om nieuwe dingen te initiëren en ze genieten van dit proces.

Het komt regelmatig voor dat ze teveel ruimte geven aan intuïtieve creatie en met intentionele creativiteit meer moeite hebben. Ze houden niet van het herhalen van processen en de praktische uitvoering. Zonder mensen in hun team die deze kwaliteiten wel bezitten, komen die geweldige plannen niet van de grond, wat consequenties heeft op allerlei niveaus.

Ook kan het voorkomen dat je op een functie zit waarbij er van jou veel intuïtief creëren wordt verwacht, terwijl je beter floreert bij duidelijke kaders en meer iemand bent van de uitvoering. Dit gebeurt nogal eens wanneer iemand van een werkvloer doorstroomt naar een leidinggevende functie. 

Welk voorbeeld wil je zijn?

Helaas is het zo dat we in een maatschappij leven waarin die intuïtieve creatie jarenlang  te weinig ruimte had. Voornamelijk omdat we leven volgens een economisch systeem waarin intuïtieve creatie onvoldoende op waarde wordt geschat, terwijl er juist enorm veel waarde in zit en dit onontbeerlijk is voor innovaties die hard nodig zijn. 

En naast alle innovaties die het brengt, heeft intuïtieve creatie ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van ons emotioneel kapitaal, iets waar geen prijs op valt te plakken, maar veel waardevoller is dan geld.

Gelukkig zie ik hierin een grote verschuiving, waarin steeds meer mensen zichzelf bevragen over zingeving, hun potenties, waar ze onderdeel van willen zijn en welk voorbeeld ze willen zijn voor hun kinderen. 

Vooral dat laatste sterkt mij persoonlijk altijd enorm wanneer ik keuzes maak die vanuit economisch oogpunt soms niet de slimste zijn, maar die wel passen bij mijn manier van creëren en zijn in de wereld. 

Ik hoop dat ik mijn kinderen daarmee leer dit zelf later ook te doen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ieder mens op hun natuurlijke creatiebron weet in te tappen en dit uit gaat leven,  het niet anders kan dan dat we een mooiere wereld bouwen voor nu en de generaties na ons. 

Hoe is jouw relatie met creatie?

* Er zijn uiteraard nog veel meer manieren om te creëren. Ik schreef hier eerder voor mijn klanten een verdiepend artikel over, waarin ik dieper inzoom op verschillende creatie types en welke voorwaardes deze types nodig hebben om tot bloei te komen. Voor mij persoonlijk zo’n verademing toen ik hiernaar ging leven! Wil je dit artikel ontvangen, stuur me een kort mailtje, dan stuur ik het toe. 

Zoek je hulp om jouw eigen creatiestijl te laten vonken? Kijk dan hier.

Lees ook deze blogs:

Cora Verhagen
vrij creëren, creatie coachingCora Verhagen
Cora Verhagen
Cora Verhagen
Creëer je of consumeer je?Cora Verhagen
Cora Verhagen - God versus spiritualiteitCora Verhagen
Mantra meditation art cards Cora verhagenCora Verhagen
Cora Verhagen
Hoe de money mindset mythe ons mentaal breektCora Verhagen
Calm vibes tv - ademoefening - HarmonieCora Verhagen
mediteren met ogen open, meditatiekunst, Cora VerhagenCora Verhagen
Cora Verhagen, meditatief tekenen, wat is het?Cora Verhagen
meditatief tekenen Cora VerhagenCora Verhagen
4-7-8--breathing-excercise---Calm-vibes-tvCora Verhagen
Cora Verhagen Art - gratis illustratieCora Verhagen
RIANNE COLLIGNON - interview - Volg je vonkRIANNE COLLIGNON
See yourself through my art - Cora VerhagenCora Verhagen
intuïtie en creativiteit natuurlijke wegCora Verhagen
Cora Verhagen
Evelien Buynsters
TransformerenCora Verhagen
Joseph Campbell The cave you fear to enterCora Verhagen
GeefeconomieGeefeconomie
ratraceCora Verhagen
creativiteitCora Verhagen
Calm vibes tv - Cora Verhagen - Tegen stellingCora Verhagen
Jacqueline Hulleman
Pet felt organische akoestische muurpanelenCora Verhagen - Viltstore
Cora Verhagen organic artCora Verhagen
creativiteit en rustCora Verhagen
Cora Verhagen - calm vibes tv - rain and crying meditationCora Verhagen
Waarom creativiteit geen luxe isCora Verhagen
Calm Vibes TV - TransparencyCora Verhagen
Cora Verhagen
Cora-Verhagen-relaxation-breathing-animation-to-reduce-stressCora Verhagen
Cora Verhagen organically relaxation animationCora Verhagen
Cora Verhagen Art - organically relaxation animationCora Verhagen
Cora Verhagen organically relaxation animationCora Verhagen
Cora Verhagen Organic designerCora Verhagen
Relaxation animationCora Verhagen
Cora-Verhagen-organic-pattern---gold-01Cora Verhagen
Organical Relaxation AnimationCora Verhagen
Cora Verhagen relaxation animation #27Cora Verhagen
Cora Verhagen Organic designerCora Verhagen
Layered Cora Verhagen, lasercut artCora Verhagen
Lasercut, biophilic design, organic artCora Verhagen
Cora Verhagen Lasercut artCora Verhagen
Industriegebouw Cora VerhagenCora Verhagen
Cora Verhagen
weerstand - Cora VerhagenCora Verhagen
Albert Hadley, rooms not for showCora Verhagen
Ton Design