Werk je vanuit een doel of vanuit je bedoeling?
Krijg jij spontaan een blackout op het moment dat je wordt gevraagd wat je bereikt wil hebben over 10, 5 of 1 jaar?
Dan is dit artikel voor jou.
In dit artikel wil ik namelijk mijn ervaringen delen over een topic, of liever gezegd een levensfilosofie, waar ik me op dit moment mee bezig hou en die filosofie is verbonden met mijn zoektocht naar hoe ik om wil gaan met het thema ‘je purpose’.
Tip: Je kunt dit artikel ook beluisteren als podcast.
Ik merkte namelijk al langere tijd dat de manier waarop we gewend zijn hiermee om te gaan bij mij vraagtekens opleverde en die vraagtekens hebben me geleid naar een nieuwe zienswijze die mij veel meer rust brengt in de manier waarop ik leef en werk.
Je purpose is een term die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Ik had er zelf in ieder geval altijd wat moeite mee. Het was een thema wat me vaak onzeker maakte en ik heb voor mezelf een andere manier gevonden om met dit thema te werken, op een manier die veel meer aansluit bij mijn manier van vrij creëren vanuit m’n intuïtie. Ik wil deze manier graag met je delen, niet omdat ik vind dat dit dé manier is, want er zijn vele wegen die naar Rome leiden en de manier die ik met je ga delen is ook zeker niet voor iedereen geschikt, maar ik wil het delen omdat het je misschien helpt om eens vanuit een ander perspectief naar dit thema te kijken.
Doelen werken niet voor iedereen
De algemene aanname is dat je in je leven heel duidelijk je purpose moet weten. Wat doe je en wat beweegt je om dit te doen? Ze noemen dat ook wel je WHY. Als je je WHY weet, kun je vervolgens hele concrete doelen stellen, zodat je iets hebt om naartoe te werken en je je purpose uit kunt leven. Daar valt veel voor te zeggen. Ik weet dat doelen stellen voor een grote groep mensen heel goed werkt, maar niet voor iedereen. En ik vind het belangrijk om ook dat te onderkennen.
Zelf wist ik bijvoorbeeld echt niet wat nou mijn purpose was en het hielp me niet heel erg dat dit in zoveel business trainingen en boeken terugkwam. Het gaf me een onzeker gevoel, want blijkbaar miste er bij mij daardoor iets essentieels.
Ik spendeerde uren aan journaling, brainstormen en moodboards maken om een richting te vinden als ondernemer. Ik wist natuurlijk wel ongeveer wat ik leuk vond om te doen en voor wie, maar als ik daar dan de zogenaamde SMART doelen voor formuleerde kwamen die vaak ergens in een laatje terecht.
Wat veel vaker gebeurde is dat de dingen die echt een verschil hebben gemaakt in mijn leven, simpelweg op mijn pad kwamen en vaak ook nog eens uit hele onverwachte hoek. Zaken die ik met geen mogelijkheid kan kunnen formuleren als doel.
Een voorbeeldje… Begin dit jaar werd ik gevraagd om deze zomer Artist in Residence te zijn bij een broedplaats voor impact ondernemers in Spanje: Home of the pioneers of our time heet het.
In Augustus was ik daar dus om zelf kunst te maken en ook om met de mensen daar kunst te maken. Ik heb een geweldige tijd gehad, hele mooie mensen ontmoet, kunst gemaakt en genoten van de aanwezige rust en natuur daar.
Nog nooit in mijn leven had ik als doel gesteld dat ik ergens Artist in Residence wilde zijn. Het zat niet eens in mijn gedachteveld.
En toch gebeurde het, puur vanuit het feit dat mensen weten dat ik kunst maak en me bezig hou met het stimuleren van creatiekracht en dat paste heel goed op die plek.
En zo heb ik in mijn leven tal van voorbeelden die vanuit een hele andere plek kwamen dan de doelen die ik stelde.
Vanuit een meer natuurlijke flow
Wat ik in al die jaren langzamerhand ontdekte over het stellen van doelen is dat het voor heel veel mensen fantastisch werkt, maar dat er dus ook andere manieren zijn om vooruit te bewegen, vanuit een meer natuurlijke flow.
Ik – en heel veel mensen met mij – gedijen veel beter op een meer organische manier van bewegen, die veel meer gestoeld is op het hart, dan op de mind.
Je hebt beiden nodig om bepaalde dingen te kunnen doen in het leven, maar mijn ervaring is dat dat hart nog onvoldoende wordt meegenomen in de manier waarop we in onze cultuur zaken willen creëren.
Creatieprocessen gebeuren nog heel vaak vanuit een masculiene energie, heel erg gericht op actie en resultaat. Resultaat is ook iets waar we vaak op beoordeeld worden en onszelf op beoordelen.
En dat is ook wat ik merkte wanneer ik zelf werkte met het stellen van doelen. Dat waren dan vaak hele rationele processen, die voortkwamen vanuit een gebrek aan iets, gebaseerd op een bepaalde vorm van angst of schaarste. Het stellen van een doel gaf me dan het idee dat ik controle uit kon oefenen op het ongemak wat ik niet wilde ervaren.
Creatieprocessen gebeuren nog heel vaak vanuit een masculiene energie
Ik chargeer want ik weet ook dat er heel veel mensen doelen formuleren vanuit liefde, maar feit is wel dat wanneer je altijd maar bezig bent met de toekomst en een toekomstig resultaat, dat het je aandacht weghaalt bij wat er nu is.
Meer dan het NU is er feitelijk niet. En dat is echt wel iets om bij stil te staan.
Ik weet niet hoe het leven er uitziet over 10 jaar, 5 jaar of 1 jaar. Dat hebben we de afgelopen jaren goed kunnen zien, het leven kan er ineens heel anders uitzien en dan zit je maar mooi met je onrealiseerbare doelen.
Ik weet wel hoe het leven er vandaag uitziet en dat is waar ik mee kan werken.
In plaats van werken met een doel in de toekomst, heb ik daarom een switch gemaakt en ben ik gaan werken met wat er nu is.
Ik werk daarbij niet vanuit een doel, maar vanuit mijn bedoeling.
En werken vanuit je bedoeling klinkt hetzelfde als je WHY weten, maar er is wel degelijk verschil. Je WHY klinkt heel groots, waarbij je helemaal duidelijk moet hebben waarom je hier op aarde bent en dat je in je eentje de mensheid moet redden, maar daar zit veel projectie in besloten. Dat is de tendens die er leeft, dat je vooral grootse dingen moet willen bereiken en je je schuldig moet voelen als je dat niet doet. Aan je WHY zit vaak ook een groot deel van je identiteit gekoppeld.
Maar maak het juist maar eens kleiner.
Het pad ontvouwt zich vanzelf
Ik heb geleerd dat werken volgens je bedoeling niets anders betekent dan in het huidige moment kiezen voor dat wat jou het meeste plezier geeft, wat jou energie geeft, waar je echt oprecht blij van wordt.
Als je dat doet ontvouwt zich als vanzelf een pad wat aansluit bij jouw natuurlijke talenten en je hartsverlangens, omdat je simpelweg keer op keer je hart volgt.
Hierbij is het dus helemaal niet van belang dat je een superconcreet plan hebt met wat je doet en het ontslaat je van het gevoel dat je persé grootse dingen moet doen om anderen te redden. Er zit veel grootsheid besloten in kleine bewegingen.
Spreker Lee Harris zegt dit heel mooi:
‘You don’t have to safe the world in order to be happy to live within it. Safe yourself so that you are happy to live in you, and then the being that you become will be very attractive to others that resonate at that frequency’.
En dat is waar ik heel sterk in geloof. Wanneer je met een oprechte intentie kiest voor wat jou het meeste plezier geeft, zet je een golfbeweging in werking. Je inspireert anderen en geeft hun permissie om hetzelfde te doen. Als we dit allemaal in onze eigen kring van invloed doen dan stroomt dit steeds wijdser uit.
Jouw bedoeling, je purpose, is simpelweg het uitleven van je talenten in het nu en daarmee een baken zijn voor anderen.
Jouw bedoeling, je purpose, is simpelweg het uitleven van je talenten in het nu en daarmee een baken zijn voor anderen
De grootsheid volgt vanzelf, en deze komt in vele maten.
Op deze manier werken vanuit het moment vraagt wel een hele andere aanpak. Je wordt hierin echt uitgenodigd om vanuit overgave te werken en erop te vertrouwen dat de route die dit brengt voor jou de juiste is. Je hebt je daarbij ook over te geven aan onverwachte wendingen.
De grootste kunst hierbij is om keer op keer vanuit het moment te kiezen en jezelf letterlijk de vraag te stellen ‘wat is het hoogst haalbare voor mij in dit moment of deze situatie? Ook wanneer dit situaties zijn die je liever niet had gehad. Juist dan is deze vraag heel krachtig, want het geeft je de mogelijkheid om in iedere situatie liefdevol richting jezelf te antwoorden.
Ik ben deze filosofie het laatste jaar steeds meer toe gaan passen en natuurlijk lukt het me niet altijd. Ik ben ook gewoon mens en er zijn elementen in mijn leven waar ik minder vrije bewegingsruimte heb om mijn hart te volgen. Ik moet ook heel doelmatig mijn boekhouding doen en dagelijks zorgen dat mijn kinderen op tijd op school zijn.
En ja, ik heb ook heus wel wensen en verlangens voor de toekomst, maar ik behandel ze alleen niet meer als een doel wat behaald moet worden. Ik vertrouw erop dat ze uitkomen en als dat niet zo is dan heeft het leven een beter plan voor me. Dit vertrouwen in de stroom van de dag en de stroom van het leven geeft mij zoveel meer rust. Ik voel steeds minder behoefte om te zoeken, te formuleren, alsmaar kennis te vergaren en mezelf af te vragen of ik het allemaal wel goed doe.
Nee, vandaag is ook al helemaal goed en alle microbeslissingen van vandaag vormen over langere periode macrobewegingen.
Mijn menselijke aard wil toch wel van nature exploreren en verbeteren en ik hoef daar niets extra’s voor te doen dan het volgen van die natuur, maar dan moet ik haar wel haar gang laten gaan.
Het geeft me daarbij ook enorm veel creatieve vrijheid, omdat ik mezelf niet begrens in het vastpinnen op één bepaalde activiteit, roeping of levensdoel en dit is met name heel fijn voor mensen met meerdere talenten, de zogenaamde multipotentialisten, en daar zijn er veel van.
Het uitleven van deze zienswijze maakt dat ik veel meer waardeer wat er al is. Ieder moment in het leven is waardevol, niet alleen maar de momenten dat je een vlag op een berg kunt planten 🙂
Een meer holistische visie
Is deze manier van werken en leven geschikt voor iedereen? Nou ja, ik zou het velen toewensen, want ik denk dat het leven er voor heel veel mensen veel mooier uit zou zien. Ik zie nog zo vaak dat mensen zichzelf vastzetten in situaties die misschien passend waren in het verleden, maar dat nu niet meer zijn. Ze houden dan vast aan doelen die niet meer dienend zijn voor de persoon die ze eigenlijk van binnen zijn.
Maar ik denk ook zeker dat het niet voor iedereen geschikt is en ook niet op iedere plek wenselijk is. In grote organisaties lijkt het me niet handig als iedereen zo zou functioneren. Wel zou het mooi zijn als grote organisaties een paar van dit soort mensen aan boord zou hebben. Dit zijn vaak de vernieuwers en inspirators, die hard nodig zijn om systeemverandering aan te jagen.
Ik denk ook dat al een hele grote groep mensen hier naartoe aan het bewegen is en oude patronen los aan het laten is. Er is een duidelijke kanteling gaande waarbij steeds meer mensen nieuwsgierig zijn naar hoe dingen ook anders kunnen, vanuit een meer holistische visie. Dat stemt me positief.
Veel structuren en systemen zitten in een overgangsfase en in mijn beleving is het niet meer dan natuurlijk dat we de dingen die we doen bevragen en anders aan gaan pakken als ze niet meer voor je werken. Ook als dat betekent dat je misschien nog in de minderheid bent.
Er is een duidelijke kanteling gaande
Spreekt wat ik vertel je aan, dan nodig ik je uit om voor jezelf te onderzoeken waar jij in jouw leven ruimte in kunt bouwen om vanuit het moment te kiezen. Misschien is dat bijvoorbeeld lastig in het werk wat je doet, maar kun je dit wel gaan testen in je vrije tijd en wie weet wat je daarvanuit in werking zet? Speel er eens mee.
Wil je meer weten over werken vanuit het moment? Ik behandel het ook in mijn aankomende boek ‘Resource your self’ wat deze herfst zal verschijnen. Het is een interactief boek over hoe je via tekenen en het ervaren van kunst een diepere connectie met jezelf kunt maken. Hier zal ik komende tijd meer over gaan delen.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een persoonlijke vraag voor me? Stel hier vrijblijvend je vraag, dan behandel ik deze met aandacht en je bent ook altijd van harte welkom voor één van mijn 1 op 1 sessies om je te helpen vrijer te creëren.
Heb je iets gehad aan dit artikel? Je helpt me enorm door haar te delen. Abonneer je op mijn email updates om komende artikelen en podcasts te ontvangen.