Transformeren

Waarom mijn training gratis zal zijn

Al langere tijd sluimerde een idee in mijn hoofd, maar ik stopte het keer op keer weg, want het had nogal wat consequenties.
Maar toen ik afgelopen zondag onder de douche stond – de plek waar mijn intuïtie het beste kan stromen – werd het me ineens glashelder wat ik te doen had, hoe en waarom.

Namelijk kiezen voor die innerlijke stem die zegt ‘vertrouw me maar, dit is jouw weg, al zal niet iedereen het snappen. Speel maar, experimenteer maar, het zal je hoe dan ook iets brengen’.

Ik hou van die stem, ook al maakt ze het mij niet makkelijk.

Toen ik daarna het hele verhaal deelde met mijn lief, bevestigde hij alleen nog maar meer mijn keuze, wat m’n vuurtje extra hard opstookte. Love him voor zoveel support en vertrouwen.

Wat die keuze is? 

Ik ga mijn online training ‘Vonken vanuit rust en vertrouwen’ gratis ter beschikking stellen voor iedereen die maar wil.

‘Wat??? Een training waar je drie maanden aan hebt gewerkt, waar inzichten en materialen samen komen waar ik 18 jaar voor nodig had om het te kunnen maken en waar echt gigantisch veel waarde in zit, zomaar gratis weggeven? Why?’.

Ja, ik weet het, het klinkt heel raar en compleet tegenstrijdig met wat businesswise de normale gang van zaken is. Maar weet je, ik ben hier niet op aarde om te leven zoals iedereen dat doet. Ik ben hier niet om te conformeren, ik ben hier om te transformeren.

In de eerste plaats mijzelf en daardoor ook anderen. Waarom zou ik anders iedere ochtend opstaan en doen wat ik doe?

Vertrouwen en overgave

Mijn grootste boodschap in mijn training gaat over vertrouwen en overgave. Terwijl ik werkte aan mijn lesstof hield het me ook een spiegel voor. Want als ik iets onderwijs vind ik ook dat ik dit zelf moet belichamen. Waar heb ik zelf nog stappen te maken op gebied van vertrouwen en overgave?

En dat bracht me bij het thema ‘geld’. Er is geen thema zo beladen voor ondernemers als dat thema, zo ook voor mij. 

Het laatste jaar heb ik me veel verdiept in dit thema. En dan niet vanuit de ‘money mindset’ hoek. Maar door uit te zoomen en te onderzoeken hoe ons monetaire systeem in elkaar zit. 

Als je je hier in gaat verdiepen ontdek je dat hoe ons geldstelsel in elkaar steekt, niets heeft te maken met de wens om alle mensen te laten floreren. Het is gebaseerd op het principe dat een kleine groep floreert en het grote deel van de mensheid in dienst is van deze groep. Een piramide systeem. Hier en hier schreef ik er al eerder over.

Je kunt honderden boeken lezen over money mindset, hier diep induiken en belemmeringen oplossen, maar voor mij is inmiddels duidelijk dat we in the end allemaal marionetten zijn van een systeem wat is gebaseerd op angst, schuld, schaamte en schaarste.

Het klopt niet

Dit jaar werd mij dit helderder dan ooit en het bevestigde mijn gevoel waarmee ik al heel mijn leven rondloop, dat de manier waarop wij economisch gezien zijn geconditioneerd gewoon niet klopt en dat dit doorwerkt op hoe (onzeker) we ons voelen.

Het klopt niet dat de rijkste families steeds rijker worden en de burgers steeds armer.

Het klopt niet dat regeringen in dienst staan van de grote corporates en big tech en allang niet meer in dienst van diezelfde burgers.

Het klopt niet dat honger niet hoeft te bestaan in de wereld, maar het toch doet.

Het klopt niet dat een economie oneindige groei nastreeft. Zo werkt het ook niet in de natuur en daarom maakt deze lust naar groei ook zoveel natuur kapot.

Het klopt niet dat een rijtjeswoning tegenwoordig € 350.000 kost en emancipatie allang geen vrije keuze meer is, maar hard nodig om nog enigszins fatsoenlijk rond te komen met een gezin.

Het klopt niet dat zoveel mensen burnout zijn, omdat ze nooit aan de verwachtingen van de maatschappij lijken te voldoen.

Het klopt niet dat geld zo’n grote impact heeft op de activiteiten die ik in mijn leven wel of niet ontwikkel.

Het klopt niet dat de meest populaire marketingtechnieken zijn gebaseerd op het moedwillig aanpraten van gevoelens van schaarste en onzekerheid.

Het klopt niet dat ik als moeder en ondernemer hiervoor wegkijk en gedwee meedraai in dit systeem, omdat ik nou eenmaal ook een gezin heb om te voeden.

Het klopt niet dat ik me daardoor maar blijf verbinden aan een systeem wat gebaseerd is op angst terwijl ik zoveel meer kan bereiken als ik me verbind aan liefde. 

De omslag begint bij mijzelf

Wil ik dit veranderen dan zal er ergens een omslag moeten zijn en die begint bij mijzelf. Een vertrouwen van mij in dat ik mag luisteren naar mijn intuïtie, iets wat dit systeem liever niet heeft, want hoewel het lijkt dat autonomie wordt gewaardeerd, wordt dit afgestraft als je niet meeloopt in de pas. 

Dit vertrouwen gaat over onvoorwaardelijk durven geven en overgave aan het idee dat wanneer je geeft zonder gehecht te zijn aan een eindresultaat, dit zich altijd uit zal betalen, op welke manier dan ook. 

En tuurlijk, het lukt me niet om me al helemaal van het oude economische systeem los te maken. Er zijn zeker nog diensten en producten waar ik geld voor vraag en interne hobbels die ik te nemen heb. Transformatie is een proces, dat heeft tijd nodig. Ik weet ook dat het misschien veel te idealistisch is, maar is dat dan een reden om het niet te proberen? Ik stoot liever mijn hoofd, dan dat ik altijd maar kies voor de veilige weg. Grote veranderingen moeten nou eenmaal ergens in het klein beginnen.

Wat als we uiteindelijk met steeds meer mensen gaan leven in een Geefeconomie en dit op een dag het nieuwe normaal is? Hoe geweldig zou dat niet zijn voor onze kinderen en de generaties die volgen?

Toen dit besef bij me opborrelde terwijl ik zo onder die douche stond, voelde ik zoveel lichtheid en vrolijkheid door me heen stromen. Alleen al dat warme gevoel om ‘ja’ te zeggen tegen je diepe weten, ook al kun je het rationeel nog niet helemaal verklaren, maakt het het waard. 

Cora Verhagen - talent mentoring

Een oefening in ontvangen

Ook het onvoorwaardelijk kunnen delen van de inhoud van de training maakt me blij. Ik wil dat de kennis over het uitleven van je talenten toegankelijk is, juist voor de mensen die nog onvoldoende in zichzelf geloven en zo’n training daardoor nooit zouden kopen. De manier waarop ik mijn kennis mix in woorden en beelden is daarbij vrij ongebruikelijk.

Ik weet inmiddels dat mensen mijn werk en visie moeten ervaren voordat ze snappen wat de meerwaarde is. Drempels wegnemen maakt het mij stukken makkelijker om hiermee mensen te kunnen helpen en dat is voor mij de grootste beweegredenen geweest om überhaupt deze training te maken. 

Ik wil mensen laten zien hoe belangrijk het is dat ze hun talenten leren te ontvangen. Dat ze oude conditioneringen los mogen gaan laten en we hierdoor met elkaar een sneeuwbaleffect in werking zetten op weg naar een toekomst waar iedereen er in volle glorie mag zijn. Zonder angsten, zonder schaamte, zonder schuldgevoelens en zonder schaarste.

Ontvangen is sowieso een ding in onze cultuur, dus ook dat is iets waar ik mensen in uit wil nodigen. 

Kun je ervaren hoe het voelt om ‘voor wat hoort wat’ los te laten?

Kun je zo’n training volledig ontvangen zonder het gevoel te hebben dat je er iets voor terug moet doen?

Het enige wat ik vraag om terug te doen is de training met aandacht volgen, je talent ontwikkelen en op jouw beurt ook onvoorwaardelijk gaan delen waar het mogelijk is. Hoe te gek is het niet wat we dan met elkaar in werking zetten?

Maakt het je nieuwsgierig? 

Lees ook deze blogs:

Cora Verhagen