De schaduwzijde van meditatie
Vandaag wil ik een onderwerp met je delen wat niet populair zal zijn, maar wat ik wel belangrijk vind om een licht op te schijnen. Namelijk de schaduwzijde van meditatie. Wanneer draagt meditatie werkelijk bij aan je leven en wanneer is er iets anders wat jou meer goud brengt?
Een poosje geleden hoorde ik deze zin:
‘Every method has its dark side.’
Deze zin raakte me en zette me aan het denken.
Want ja, als je goed durft te kijken, zul je inderdaad zien dat aan werkelijk iedere methode ook een nadeel zit, hoe goed bedoeld die methode ook is en hoe geweldig zij al miljoenen mensen heeft geholpen.
‘Hoe zit dat met de zaken die ik zelf inzet, zoals mijn meditaties en animaties?’ Vroeg ik mezelf af. Want ik vind het altijd belangrijk om nieuwsgierig te blijven in plaats van dogmatisch en ik wil eerlijk communiceren over de dingen die ik in de wereld zet. Kijkende naar meditatie moest ook ík beamen dat er wel degelijk een donkere kant aan meditatie zit.
Niet alles is wat het lijkt
Kijk, meditatie is op zichzelf een fantastische methode voor meer rust en helderheid in je leven. Ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer de tweede kamer dagelijks een half uur zou mediteren we een compleet ander land zouden hebben. De talloze wetenschappelijke onderzoeken die laten zien hoe meditatie onze lichaam en geest ten goede komen, tonen aan hoe zinvol het is. Zelf brengt meditatie mij ook ontzettend veel goeds.
Maar… wanneer je meditatie in zet omdat het leven zwaar, vol of te complex is en je verder geen aanstalten maakt om andere wijzigingen in je leven te maken, dan is het een vlucht; een coping mechanisme in plaats van een middel om werkelijk tot wezenlijke veranderingen te komen.
Nader onderzoek leerde me dat dit coping mechanisme best groot vertegenwoordigd is binnen de wereld van persoonlijke ontwikkeling en dat is iets waar meer transparantie over mag zijn.
Zeker nu er een duidelijke trend gaande is, waarbij je ziet dat de Corona periode voor veel mensen een tijd heeft gebracht waarin ze zoekende zijn naar nieuwe houvast. Hierbij zie je een grote behoefte naar alles wat te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling, maar niet alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft draagt persé bij aan werkelijke ontwikkeling.
The bypass loop
Kijk, het is leuk en spannend om verschillende dingen uit te proberen. We zijn immers allemaal zoekende. Gelukkig maar, want ieder mens draagt in meer of mindere mate trauma met zich mee en alles wat we nu oplossen, daar helpen we onszelf, elkaar en ook toekomstige generaties mee.
Ik vind het zelf ook heerlijk om bijvoorbeeld vol enthousiasme in een nieuw boek of een training te duiken en ik binge makkelijk allerlei video’s wanneer iemand me fascineert.
Belangrijk is vooral dat ik met al die methodes niet altijd de makkelijkste kies vanuit de behoefte naar een quick fix en hierdoor weg blijf bij het aankijken van minder mooie zaken in mezelf, mijn omgeving of in de wereld. De kans bestaat dat ik dan van methode naar methode hop, maar echte oplossing van mijn pijnen vermijd.
Altijd op zoek zijn naar ‘highs’, daar zit ook een mechanisme onder van afwijzing van de ‘lows’, terwijl die net zo goed onderdeel zijn van mijn leven. Als ik niet kan zijn met de lage energieën, zal ik ook nooit werkelijk de hoge energieën ervaren zoals ze bedoeld zijn. Dit wordt ook wel bypassing genoemd.
Het is een uitdaging om te bepalen wanneer iets een bypass is, want vaak zie je dat niet op het moment dat je er middenin zit.
Wat me helpt is om kritisch te kijken vanuit welke beweegreden ik iets doe.
Doe ik iets vanuit nieuwsgierigheid en liefde (ik zou wel eens willen weten wat er gebeurt als ik xyz doe) of vanuit afhankelijkheid en angst? (pas als ik xyz doe dan kan ik iets zijn/bereiken).
Doe je het vanuit een afhankelijke positie, weet dan dat er niets buiten jou is wat je nodig hebt om heel te worden, want feitelijk het enige wat je hebt te beseffen in dit leven, is dat je al heel bent.
‘You are already whole, you were never not whole. You only forgot that you were whole and still are whole. If you are already whole, adding more will not make you any more whole.’ – Kamini Desai
Kip en ei
Zodra je ergens van afhankelijk bent, kun je ervan uitgaan dat je je kracht naar iets buiten jou verlegt en daar zul je nooit vinden wat je zoekt, want wat je zoekt zit simpelweg ín je. Het zijn vooral marketingtechnieken die drukken op pijnpunten en gevoelens van schaarste, die jou laten geloven dat je iets buiten jou nodig hebt. Die boodschap is overal om ons heen.
Het lastige is dat, om tot dat inzicht te komen, bepaalde zaken op gebied van persoonlijke ontwikkeling heel goed kunnen helpen. Dat maakt het soms een kip en ei verhaal waar ik zelf ook zeker een weg in probeer te vinden.
Echt eerlijk durven zijn met mezelf, is denk ik dan ook dé crux om te zien of ik vanuit angst of liefde opereer. Angst is in mijn beleving niet altijd een slechte motivator, zolang ik hier maar eerlijk over ben tegen mezelf en ik die angst aanvaard. Plus ik denk dat het ook belangrijk is om dit soort processen met compassie te bekijken. Soms kom je alleen tot bepaalde inzichten en vooruitgang door dingen uit te proberen en te ervaren. Alles heeft een plek in de cyclussen die je doorloopt.
Transparantie
Terug naar de dingen die ik zelf aanbied. Want hoe zit het met mijn meditaties en animaties? Draag ik hiermee bij aan bypassing?
Wat ik heel belangrijk vind om te communiceren, is dat de dingen die ik doe zeker helpend kunnen zijn bij een ontwikkeling die iemand wil maken. Ik wil er tegelijk ook heel helder in zijn, dat het nooit zo kan zijn dat door het luisteren van mijn meditaties of het doen van ademoefeningen, je plotsklaps een fantastisch leven zult gaan leiden.
Mijn animaties en meditaties zijn hooguit handreikingen die bijdragen aan een stukje bewustwording of aan het verzachten van harde randjes. Het zal nooit en te nimmer een vervanging kunnen zijn voor goede professionele hulp bij zaken als stressverlichting, traumaverwerking en het aankijken van ongemakkelijke stukken in het leven. Daar zijn weer andere mensen voor beschikbaar en je hebt zelf ook verantwoordelijkheid te nemen om dingen aan te gaan. Die kan en wil ik niet voor je dragen, want dan ontneem ik jou je eigen kracht.
Omdat dit onderwerp mij afgelopen weken erg bezig heeft gehouden wil ik hier in het vervolg nog duidelijker over communiceren. Want als ik iets belangrijk vind, is het transparante communicatie en eerlijkheid over wat mensen kunnen verwachten.
Gouden bergen beloven is op gebied van marketing heel makkelijk, maar het echte goud zit – ook hier – vaak niet in het gemak.