Yoga Nidra, wat is het en wat heb je er aan?

Soms ontdek je iets wat je leven verandert. Yoga Nidra is zo’n ontdekking voor mij. Ik leerde het kennen in het begin van de Corona crisis, toen ik op zoek was naar manieren om de stress waar ik mee rondliep beter te kunnen handelen. 

Inmiddels ben ik gecertificeerd om zelf Yoga Nidra sessies te geven.

In dit artikel deel ik wat Yoga Nidra precies is en wat het doet in je brein om je te helpen bij stress en ongewenste stemmetjes in je hoofd.


Yoga Nidra is een meditatie methode waarbij je in korte tijd tot diepe ontspanning komt. Een sessie volg je zittend of liggend, waarbij je de aanwijzingen van mijn stem volgt. Het is een hele zachte methode waar meerdere voordelen aan zitten op gebied van stress- en angstverlichting:

  1. Yoga Nidra helpt je om zeer snel in de Theta hersenstaat te komen, een hersenstaat waarin je snel ontspant en je hersenen traint om makkelijker je parasympathische zenuwstelsel te activeren, het rempedaal in je lichaam. Dit parasympathische zenuwstelsel is enorm belangrijk voor het herstel, nadat je bent blootgesteld aan stress en intensieve activiteiten.
  2. Bij diepere Yoga Nidra sessies komt je brein terecht in de Delta hersenstaat*, wat het zelfhelend vermogen van je lichaam activeert en zorgt draagt voor het opruimen van ziektes en het verbeteren van je weerstand.
  3. De toegang tot je Theta hersenstaat geeft je ook de toegang tot je onderbewuste en de mogelijkheid om hier op een positieve manier aan de slag te gaan met het opruimen van belemmerende overtuigingen.

Dit laatste is voor mij een ware game changer geweest. Want wat je doet in deze Theta staat, is dat je in deze staat veel makkelijk afstand neemt van de stemmetjes in je hoofd die je gedurende de dag continue hoort.

Het is goed om je te beseffen dat veel van die onprettige stemmetjes patronen zijn, die ooit zijn geplant in ons onderbewuste. Ze zijn altijd gebaseerd op gebeurtenissen uit ons verleden, vaak uit de kindertijd toen ons brein nog volop in ontwikkeling was en geen onderscheid kon maken tussen wat waar was en wat niet.

Wist je bijvoorbeeld dat een kind tot zijn/haar zevende levensjaar continue in de Theta hersenstaat leeft? Rationeel denken is dan nog niet mogelijk. Daarom zijn kinderen vaak ook veel intuïtiever en ebt dat langzaam weg naarmate ze ouder worden.

Omdat het onderscheid tussen wat waar is en wat niet waar is op die leeftijd gewoonweg nog niet is te maken, kan het zomaar zijn dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen ons op latere leeftijd nog steeds problemen opleveren. Dat komt omdat het gevoel wat bij zo’n gebeurtenis heeft plaatsgevonden wel kon worden onthouden door ons onderbewuste en iedere keer wordt opgeroepen wanneer er zich situaties voordoen die vergelijkbare elementen in zich heeft, bijvoorbeeld een angst voor honden wanneer je als kind eens omver bent gelopen door een hond.

Sommige van die ervaringen uit ons verleden kunnen heel nuttig zijn, maar helaas zitten ze ons vaak ook in de weg en word je intern geleid door de 7-jarige versie van jezelf. Als je weet dat 95% van ons gedrag wordt gestuurd door het onderbewuste en maar 5% je daadwerkelijk bewust aan het roer staat, dan geeft dat hopelijk inzicht in groot de rol is die jouw onderbewuste speelt.

Wetenschapper Bruce Lipton legt in deze video erg goed uit welke rol het onderbewuste heeft en hoe je dit o.a. via de Theta hersenstaat kunt beïnvloeden. Let ook op wat hij aan het einde vertelt, over hoe wetenschap en spiritualiteit samen komen in het bouwen aan een betere toekomst:

terug naar jouw essentie

Yoga Nidra helpt je om een stap terug te doen en je niet langer te identificeren met de gedachtes en stemmetjes in jouw hoofd die jou kleiner houden dan nodig. Het brengt je terug naar jouw pure essentie en lost conflicten en onbalans op. De sleutel hiertoe is dat je niet langer vecht tegen onprettige gevoelens, maar dat je leert dat het veilig is om deze juist toe te laten en te zijn met wat er is. Omdat je in de Theta hersenstaat bent, is die weerstand van de denkende mind weg, wat het toestaan van ‘zijn met wat er is’ vele malen makkelijker maakt.

Een staat van zijn maakt dat Yoga Nidra jou fantastisch kan helpen in je proces om anders om te gaan met jouw onzekerheden en je te bekrachtigen in je natuurlijke talenten.

Hoe werkt dit?

In een Yoga Nidra sessie doorloop je een bepaalde volgorde van oefeningen. Door het volgen van de aanwijzingen gaan je linker- en rechterhersenhelft samenwerken. Hierdoor stap je uit je rationele mind en ga je op een zachte manier van ‘doen’ over naar ‘voelen’ en ‘zijn’:

‘When you live as Being, you understand that nothing is lacking. Your True Nature is complete and resides in equanimity.
You don’t need to do or obtain in order to ‘be’ happy. You now act not from lack, but from wholeness.
You act, not to become, but because it is natural and right to act.’ – Richard Miller

Yoga Nidra is geen strategie tot zelfverbetering, simpelweg omdat het uitgaat van de gedachte dat er niets aan jou is om te verbeteren

Yoga Nidra is geen strategie tot zelfverbetering, simpelweg omdat het uitgaat van de gedachte dat er niets aan jou is om te verbeteren. Je bent al helemaal goed op het moment van je geboorte. Het zijn de pijnen van de maatschappij die ervoor zorgen dat jij dit vergeten bent. Yoga Nidra helpt om je juist dat weer te herinneren.

Als je tijdens een Yoga Nidra sessie verwelkomt wat zich aandient, leg je beschermende strategieën bloot en krijg je inzicht in zelf-destructieve patronen. Wanneer je niet langer weigert om met verwarrende, overweldigende of bedreigende gevoelens, emoties en overtuigingen te zijn, zul je merken dat ze al snel geen macht meer over je hebben. De tegenstellingen lossen op in de diepere waarheid die het blootlegt.

Als je open kunt staan voor wat zich aandient spelen gehechtheid en afwijzing niet langer een rol in jouw leven en bereik je steeds gemakkelijk die staat van zijn. Je hebt dan makkelijker toegang tot jouw pure essentie. Van hieruit kun je actie ondernemen waarvan je in je hart voelt dat het klopt bij jouw innerlijke vonk.

gelijkmoedigheid

Het sleutelwoord hierbij is ‘gelijkmoedigheid’. Gelijkmoedigheid is je geboorterecht en altijd aanwezig, ook al kunnen we er soms lastig bij komen omdat ons rationele hoofd met al z’n stemmetjes in de weg zit. Door regelmatig Yoga Nidra te beoefenen leer je te herkennen wanneer deze stemmetjes zich in je dagelijkse leven aandienen en schakel je steeds sneller terug naar die staat van gelijkmoedigheid.

Hierdoor ervaar je ontspanning in je lijf en helderheid in je geest. Oordelen verliezen hun grip en compassie voor jezelf en anderen voeren de boventoon. Psychische-, lichamelijke- en spirituele integratie zullen ontvouwen en maken dat je open staat voor een veel groter spectrum aan mogelijkheden en het uitleven van jouw creatiekracht.

Yoga Nidra laat hoofd en hart samenwerken. Dit heeft zeker een spirituele inslag, maar is ook wetenschappelijk onderzocht en bevestigd.

Zelf heb ik mijn Yoga Nidra teacher training gevolgd bij Eliane Bernard van House of Deeprelax. Via de gratis app en website van Insight Timer kun je Nidra sessies van mijzelf, House of Deeprelax en van andere teachers eenvoudig zoeken, uitproberen en kijken wat resoneert bij jou.

Probeer hier bijvoorbeeld één van mijn sessies, om in contact met je hart te komen:

Content creatie voor well-being professionals

Lees ook deze blogs:

Cora Verhagen
Mantra Journey, Om Namah Shivaya, Hédi Carlee en Cora VerhagenHédi Carlee
vrij creëren, creatie coachingCora Verhagen
Cora Verhagen
Cora Verhagen
Creëer je of consumeer je?Cora Verhagen
Cora Verhagen - God versus spiritualiteitCora Verhagen
Mantra meditation art cards Cora verhagenCora Verhagen
Hoe de money mindset mythe ons mentaal breektCora Verhagen
Calm vibes tv - ademoefening - HarmonieCora Verhagen
mediteren met ogen open, meditatiekunst, Cora VerhagenCora Verhagen
4-7-8--breathing-excercise---Calm-vibes-tvCora Verhagen
Cora Verhagen Art - gratis illustratieCora Verhagen
RIANNE COLLIGNON - interview - Volg je vonkRIANNE COLLIGNON
See yourself through my art - Cora VerhagenCora Verhagen
intuïtie en creativiteit natuurlijke wegCora Verhagen
Cora Verhagen
Evelien Buynsters
TransformerenCora Verhagen
Joseph Campbell The cave you fear to enterCora Verhagen
GeefeconomieGeefeconomie
ratraceCora Verhagen
creativiteitCora Verhagen