Volg je Vonk: Evelien op weg

Via een post op Instagram, over het maken van een omslag in je leven, kom ik in contact met Evelien Buynsters. Het is dit contact wat me op het idee bracht om een blogserie te maken over mensen die een pad kozen wat meer in lijn ligt met hoe ze in het leven willen staan.

Als iemand daar ervaring mee heeft is het Evelien. In een mooi gesprek wat ik onlangs met haar voerde deelde ze haar verhaal.

‘Ik heb geleerd dat ik altijd een keuze heb’

Terwijl de wind langs m’n huis giert, ontmoet ik Evelien via Zoom. Op haar Instagram pagina las ik dat ze net een periode van rust achter de rug heeft en ik vraag haar om te delen wat haar eigen weg is in het volgen van haar vonk. 

‘In mijn leven heb ik meerdere keren een periode van ontwikkeling doorgemaakt, wat me heeft geleerd om op mezelf te vertrouwen en steeds betere keuzes te maken die goed voelen voor me. Dit pad van ontwikkeling startte door een samenloop van omstandigheden.

Ik had mijn eerste baan als sociaal pedagisch hulpverlener. Dit was een pittige functie waar ik flink in werd uitgedaagd. Ik vroeg om ondersteuning en kreeg twee maanden laten te horen dat ze mijn contract niet gingen verlengen. Hierna volgde een depressie bui van zes maanden.

Die tijd spendeerde ik veel bij mijn oma. Ik ontdekte dat ik veel op haar lijk, de mooie kanten, maar ook de mindere. Ik merkte haar rigide manier van denken en hoe ze zichzelf in een kooitje opsloot in haar hoofd. Dit was ook wat ik bij mezelf bespeurde, dus dat was de spiegel die ik nodig had om bewust te gaan kiezen om een andere weg in te gaan.

Ik besloot om dingen te gaan doen zoals hardlopen, salsa dansen en vrijwilligerswerk. Ik wilde ervaren wat er gebeurde wanneer ik iets zou doen waar ik een angst voor had. Het mooie was dat die angsten helemaal niet uitkwamen en dat ik juist veel blijer werd. Dat gaf me het vertrouwen om weer volgende stappen te nemen en dat ik meer durfde te gaan ontdekken. Ik ben hier zo blij mee, ik voel me een gelukkiger, losser en vrijer mens. 

Volg je Vonk - Evelien Buynsters

Alle stappen die ik nam leidde uiteindelijk in 2016 tot het achterlaten van mijn huis, baan en relatie en ik ben gaan reizen tot eind 2017. In 2018 vond ik weer een huis en een baan in de zorg. Drie maanden later voelde ik aan alles dat dit me niet diende en heb toen alles opgezegd. Ik merkte dat deze omgeving niet gezond was. Niet voor de mensen die ik hielp en ook niet voor mij. Ik voelde dat heel sterk. 

Ik was net dertig geworden en had opnieuw geen huis, geen baan en geen idee wat ik zou gaan doen. Dit was exact wat ik toen wilde. Op dat moment borrelde het idee in mij op om te gaan wandelen door Nederland. Eerder wandelde ik al de Camino en ontmoette daar allerlei mensen die hun verhalen met me deelde. Dit gaf me zoveel plezier, dat ik dat gevoel ook in Nederland wilde ervaren. Ik deed een oproep op social media of ik tijdens een wandeltocht door Nederland bij mensen mocht komen logeren en tot mijn verrassing reageerde er meer dan 300 mensen.

Toen is ook het idee ontstaan om hier een boek van te maken. In het boek neem ik de kijker mee door foto’s en dagboekfragmenten op mijn wandeling rondom Nederland. Ook vertel ik hoe ik mijn angsten overwon.

Achteraf was de wandeling erg belangrijk voor me om de oude en nieuwe versie van mij samen te brengen. Het boek is dan ook een mooie afronding van een periode van ontwikkeling.’

Volg je vonk - Evelien Buynsters

Waar ben je trots op?

‘Ik ben er trots op dat ik eind 2015 inzag dat ik veel te veel verschillende dingen deed. Ik ben toen één voor één die dingen los gaan laten en heel duidelijk voor mijzelf gaan kiezen. Afgelopen jaar herkende ik dit patroon (teveel doen) en kon ik door mijn ervaringen opnieuw weer heel duidelijk voor mezelf kiezen, ondanks wat anderen daarvan dachten.

Mijn belangrijkste besef van afgelopen jaren is dat ík de keuze heb in wat ik doe, wat er ook gebeurt. Ik weet dat mijn leven bepaalde stromen heeft en heb inmiddels het vertrouwen dat het altijd weer goed komt.

Ik vind het gaaf om mensen te helpen zelf ook die beweging te maken. Het hulpverlenersbloed zit in mijn genen en geef ik vandaag de dag vorm op een manier die wél aansluit bij me. Ik werk inmiddels al een paar jaar als fotograaf en coach. Ik combineer die twee vakgebieden tot een nieuwe bijzondere vorm van coaching, waarbij ik tijdens een wandeling in de natuur mensen letterlijk en figuurlijk help zichzelf in beeld te brengen.

Ik vind het gaaf om mensen te helpen zelf ook die beweging te maken

Onlangs ben ik ook gestart als groentemedewerker bij Ekoplaza. Ook een bewuste keuze die heel goed voelt voor me. Op die manier heb ik een fijne stabiele basis en voelt het ondernemerschap vrijer. Dit geeft me de ruimte die ik nodig heb om de rust te kunnen bewaken, iets wat ik heel belangrijk vind. 

Ook geeft het me ruimte om te experimenteren met nieuwe dingen. Ik heb bijvoorbeeld een mooie nieuwe dienst waarbij ik 24 uur bij iemand over de vloer ben en in die tijd coachgesprekken voer en die persoon portretteer. Het zijn hele mooie en bijzondere sessies om tot de kern van iemand te komen.’

•••

Wil je meer weten over de bijzondere manier waarop Evelien coacht en fotografeert, of ben je nieuwsgierig naar haar boek? Bezoek evelienopweg.nl of volg haar op Instagram.

Lees hier mijn vorige ‘Volg je vonk’ interview met Petra Smolders van Geefeconomie.

Lees ook deze blogs:

Cora Verhagen - God versus spiritualiteitCora Verhagen