Nieuwe blogserie: Volg je vonk
Leven zonder angst en onzekerheid? Dit is hoe Petra dit onvoorwaardelijk voor elkaar heeft gekregen
In deze nieuwe blogserie ‘Volg je vonk’ interview ik mensen die hun leven over een andere boeg hebben gegooid. Mensen die voelden dat er meer uit het leven viel te halen en hun innerlijke stem volgden om het anders te gaan doen. Wat dreef hen, welke hobbels kwamen ze tegen op hun pad en wat heeft het hen gebracht? In dit artikel spreek ik met Petra Smolders van Geefeconomie.
Petra kwam op mijn pad via Instagram. Haar berichten en podcasts over de manier waarop zij en haar gezin uit het huidige kapitalistische systeem zijn gestapt vanuit de gedachte dat iedereen van nature al waardevol is, raakten mij meteen. Waarschijnlijk omdat zij precies verwoordt wat ik voel, maar waar ik zelf nog niet goed mijn vinger op kon leggen, namelijk wat ervoor nodig is om een liefdevolle maatschappij te creëren. Petra is in mijn ogen hét voorbeeld van nieuw leiderschap, wat we hard nodig hebben nu we op het kruispunt staan van vele transities.
Door de berichten van Petra vielen veel puzzelstukjes voor mij op z’n plek. Bijvoorbeeld het feit dat ik van jongs af aan voel dat veel mensen hun ware zelf niet kunnen zijn. In werkelijkheid worstelen ze met veel onzekerheden, mij is dat ook zeker niet vreemd. Zoom je uit, dan zie je dat dit enorm wordt gevoed door ons kapitalistische en daarmee culturele systeem, waarin je altijd maar het idee krijgt aangereikt dat je niet goed genoeg bent.
Waarom voorwaardelijkheid je klein houdt
In één van haar eerste podcasts leggen zij en haar man Robbert bijvoorbeeld uit dat ons kapitalistische systeem is gefundeerd op schuld en schaarste, wat doorwerkt in hoe we ons als mensen tot elkaar en dit systeem verhouden. Alles wat wij doen gaat op basis van voorwaardelijkheid, wat veel mensen kleiner houdt dan mogelijk.
Daarbij werkt ons kapitalistische systeem als een piramide, met vooral veel rijkdom en macht voor de mensen aan de top, maar steeds minder zeggenschap en welvaart voor de mensen aan de onderzijde. Vervuld en waardevol zijn, zijn sowieso in de piramide onhaalbaar. Dit wetende kun je verwachten dat verandering van dit systeem nooit uit deze toplaag gaat komen. Die zullen we zelf moeten realiseren.
En dat is precies wat Petra en Robbert gedaan hebben. Tien jaar geleden stapten zij uit het kapitalistische systeem om te gaan leven in een geefeconomie. Op dit moment wonen ze met hun twee kinderen en hond in een camper waarmee ze door Europa trekken. Voor dit interview videobel ik met Petra vanuit haar co-werkplek op een eco-camping in Portugal.
Petra, kun je me uitleggen wat Geefeconomie precies inhoudt?
‘Een geefeconomie is gebaseerd op het feit dat iedereen bij geboorte al waardevol is. Je hoeft je niet te bewijzen om iets te zijn, je bent al genoeg en mag van daaruit je natuurlijke talenten ontwikkelen.
Wanneer ieder deze talenten onvoorwaardelijk deelt met zijn medemens, ontstaat er een systeem van overvloed en is er meer dan voldoende voor iedereen. Ieder mens is gelijkwaardig, mag zijn wie hij/zij is en wordt volledig ontvangen in alle facetten van het leven.
Gevoelens zoals angst, schaamte en schuld bestaan niet in een geefeconomie, omdat er gewoonweg geen bodem voor is. Het draait daar om leven in plaats van overleven.’
Ik werkte als zzp’er, maar voelde al jaren dat de manier waarop onze maatschappij functioneert niet altijd rijmde met hoe ik zelf in het leven wilde staan
Hoe ben je ertoe gekomen om Geefeconomie te beginnen?
‘Dit is een proces geweest waar ik wel even over heb gedaan. Ik werkte als zzp’er, maar voelde al jaren dat de manier waarop onze maatschappij functioneert niet altijd rijmde met hoe ik zelf in het leven wilde staan. Ik miste een bepaalde onvoorwaardelijkheid, bijvoorbeeld ook in relaties, al kon ik dat toen nog niet zo benoemen.
Toen ontmoette ik Robbert, die net uit zijn functie bij het bankwezen was gestapt en op eigen initiatief Geefeconomie was begonnen. Ik voelde heel intuïtief dat hij en zijn leefstijl voor mij klopte en omdat dit zo puur voelde koos ik met heel mijn hart om dit samen met hem voort te gaan zetten.’
Dat lijkt me een flinke overgang. Hoe ging jouw omgeving hiermee om?
‘Er waren mensen die het fantastisch vonden, maar er waren in mijn naaste kring ook mensen die flink in de weerstand gingen. Ze noemden ons profiteurs, terwijl we het juist doen vanuit onze missie om een liefdevolle wereld te creëren voor iedereen, ook voor hun.
Dat deed pijn, maar werkte ook als een spiegel. Hoe meer ik deze reacties ontving – die vaak ook waren gebaseerd op gevoelens van schuld en schaamte – des te duidelijker het me werd dat ik juist dáár geen onderdeel meer van wilde zijn.
Ik ben gaan staan voor waar ik in geloof ook al was dat soms pittig. Ik zou niet weten hoe ik dit anders had moeten doen, want dat zou betekenen dat ik niet trouw zou zijn geweest aan mijzelf.’
Wat knap! Wat heeft je geholpen om zo dicht bij jezelf te blijven?
‘Ik ben volledig in de overgave gestapt en heb vertrouwd op mijn weten dat dit mijn weg is.
Wat me ook erg heeft geholpen is om de pijn van afwijzing volledig te mogen voelen. Wanneer je zaken doorvoelt en accepteert voor wat ze zijn, hebben ze geen macht meer over je. Je beseft dat de afwijzing niet persoonlijk is en dat het vaak komt vanuit een eigen pijn van die persoon.
Wanneer je dit kunt, kun je je overal ter wereld in welke situatie dan ook vrij voelen
Pijn voelen is in onze huidige maatschappij nogal een taboe, maar als je het er mag laten zijn kun je dingen makkelijker van je af laten glijden. Wanneer je dit kunt, kun je je overal ter wereld in welke situatie dan ook vrij voelen en hoef je niet te vluchten uit lastige situaties. Dit maakt je een vrij mens.
Je kunt je huis verkopen en in een camper gaan leven omdat je het niet eens bent met je omgeving, maar als je niet eerst je interne werk doet, zal dat je uiteindelijk geen verlichting brengen in je onvrede.’
Wat betekent creativiteit voor jou?
‘Voorheen was ik altijd al creatief op meerdere vlakken. Ik was een creatieve denker en doener in mijn werk, maar ik maakte ook graag dingen met mijn handen.
Geefeconomie heeft mijn kijk op creativiteit wel veranderd, ik noem het nu liever ‘creatie’. Creatie vindt plaats vanuit je zijn. Het is de natuur van de mens. Hoe mooi wanneer je dit helemaal toe kan laten om iets origineels te creëren wat helemaal uit jezelf ontstaat?
Creatie biedt ons de mogelijkheid om originele initiatieven te ontplooien, iets waar we plezier in hebben en wat we zo nodig hebben in deze tijd. Dit is ook waarmee we anderen willen inspireren.’
Hoe zie je de toekomst van de Geefeconomie voor je?
‘Robbert is bezig met het opzetten van een nieuw soort bank en zelf werk ik aan verschillende manieren om mijn ervaringen van 10 jaar Geefeconomie door te geven. Onlangs startte ik bijvoorbeeld onze podcast Radio Geefeconomie.
Ook hoop ik in de toekomst weer een fysieke (woon)plek te hebben waar we mensen samen kunnen brengen om Geefeconomie (of de nieuwe wereld) verder vorm te geven.’
Het is veel zinvoller om je te richten op de verandering die je wilt zien en zijn
Waar ben je trots op en wat heeft het je gebracht?
‘Ik ben er trots op dat ik al 10 jaar lang ben blijven staan waar ik voor sta. Dit heeft ons een leven opgeleverd vrij van angst en onzekerheid en vol liefde. Ik voel me nooit gestresst.
Op dit moment gebeurt er van alles in de wereld en zien we dat het kapitalistische systeem op instorten staat. Dit is iets wat wij al jaren aan voelen komen. Door al onze ervaringen kunnen we deze periode in het volste vertrouwen dragen en zijn we graag tot steun voor de groep mensen die het ook anders willen.
Het voelt alsof onze ontwikkeling van de afgelopen 10 jaar een grote voorbereiding is geweest op deze periode. Ondanks dat het heel heftig is wat er nu plaatsvindt, kijken we ook uit naar wat dit gaat brengen. Je hebt immers chaos nodig om tot betere samenlevingsvormen te komen’.
Heb je een advies of tip voor mensen voor wie jullie boodschap resoneert en zelf ook stappen willen maken richting een geefeconomie?
‘Ja, ga creëren en ga onvoorwaardelijk geven wat je te brengen hebt! Creatie is dé sleutel naar een betere wereld. Als je zaken anders wilt heeft het geen zin om te blijven hangen in onvrede over de huidige situatie. Het is veel zinvoller om je te richten op de verandering die je wilt zien en zijn.’
•••
Maakt dit interview je nieuwsgierig? Op de website van Geefeconomie staat een mooie documentaire over hoe Petra en Robbert leven. Hierin delen ze ook een verfrissende kijk op het opvoeden van hun kinderen.
Verder kun je Petra en Robbert volgen op Instagram en vind je hier hun podcasts.
•••
De tip van Petra heeft mij enorm geïnspireerd om inderdaad meer onvoorwaardelijk te geven. Onderaan dit blog kun je lezen hoe ik dat doe. Vooral even checken als jij hulp kunt gebruiken bij jouw eigen plannen om de wereld een stuk beter te maken.
Heb je zelf een grote verandering doorgevoerd in je leven door het volgen van jouw vonk en vind je het leuk om mee te doen aan deze blogserie? Mail me dan neem ik contact op.