Cora Verhagen, meditatief tekenen, wat is het?

Meditatief tekenen, wat is het eigenlijk?

Ben jij op zoek naar meer ontspanning, maar is stil zitten met je ogen dicht niets voor jou en sta je ervoor open om op een creatieve manier meer rust in je leven te brengen?

Komende tijd neem ik je mee in de wereld van meditatief tekenen. Ik laat je zien hoe meditatief tekenen de basis vormt van mijn kunstprojecten en wat het me brengt in mijn persoonlijke leven, maar vooral wil ik je motiveren om zelf met meditatief tekenen aan de slag te gaan.

Tekenen is namelijk een ontzettend leuke en eenvoudige manier om snel tot ontspanning te komen, ook wanneer je denkt niet creatief te zijn. Want echt, meditatief tekenen kan iedereen die een potlood beet kan houden. Ik ga het je laten zien en nodig je uit om samen met mij een aantal experimenten aan te gaan zodat je dit zelf kunt ervaren.

Wat is meditatief tekenen?

Misschien denk je nu ‘meditatief tekenen, wat is dat eigenlijk? Ik zal toelichten hoe ik dit zelf zie.

Meditatief tekenen is een vorm van tekenen waarbij je uitgenodigd wordt om te zijn in het moment. Dat betekent dat je geen specifiek doel voor ogen hebt en de regie helemaal los mag laten. Het is natuurlijk geweldig wanneer je een mooi eindresultaat hebt, maar het draait bij meditatief tekenen om de activiteit zelf en de intentie om je kritische mind te dempen en te bewegen vanuit je hart.

Hoe fijn is dat? Want laten we eerlijk zijn, we leven al genoeg in competitie met anderen of onszelf. 

Juist de druk die je voelt wanneer je denkt iets moois te moeten maken is een interessante om te onderzoeken

Wanneer het je lukt om je over te geven aan het papier, komt je brein fysiek gezien in een andere staat van zijn, waardoor je diep ontspant en makkelijker toegang hebt tot je intuïtie en oplossend vermogen. Al tekenend kan het zomaar zijn dat er een oplossing boven borrelt voor een probleem waar je al langere tijd mee worstelt. 

Het gaat er dus ook totaal niet om of je mooi kunt tekenen. 

En ik hoor je denken ‘ja, Cora, dat is makkelijk door jou gezegd want jij kunt zelf wel heel goed tekenen’, ik snap je. Binnenkort zal ik daar dieper op ingaan, want geloof me, niet alles is wat het lijkt.

Daarnaast werkte ik tussen 2004 en 2013 als activiteitenbegeleider in de zorg en heb ik met zoveel verschillende personen getekend. Variërend van mensen die minutieuze stillevens maakten tot mensen die alleen nog met een kwast in hun mond simpele vormen konden schilderen. In die tijd heb ik op zo’n mooie manier ervaren dat het echt niet uitmaakt of je talent hebt of niet. Iedereen die ervoor openstaat kan enorm veel plezier, ontspanning en zelfs heling ervaren door te tekenen. Intentie is vele malen belangrijker dan talent.

Juist de druk die je voelt wanneer je denkt iets moois te moeten maken is een interessante om te onderzoeken. Daar kom ik binnenkort ook op terug.

Tekenen is simpelweg heel puur. Het zit diep in ons DNA. Samen met zang en dans is tekenen één van de oudste manieren van zelfexpressie

Tekenen is puur

Maar wat teken je dan? In mijn ogen kan dat van alles zijn. In de basis is tekenen op zich al een meditatieve bezigheid. Mensen die vaak tekenen zullen dat herkennen.
Er zijn echter wel een aantal tekenwijzes en mindsets die die meditatieve staat van zijn makkelijker oproepen. Deze ga ik behandelen met je.

Wat ook heel leuk is aan meditatief tekenen is dat je het zo klein of groot kunt maken als je wilt. Het hoeft niet veel tijd of geld te kosten en je kunt het bijna overal doen.

Tekenen is simpelweg heel puur. Het zit diep in ons DNA. Samen met zang en dans is tekenen één van de oudste manieren van zelfexpressie.

En wat ik zelf heel fijn vind, is dat je weg bent bij je schermen, want hoeveel tijd we daarop wel niet besteden is volgens mij echt niet gezond meer.

Kortom, meditatief tekenen heeft in deze moderne tijden zoveel mooie voordelen, dat ik dit met alle liefde meer onder de aandacht breng en verder met je uit wil diepen.

Maakt dit je nieuwsgierig? Meld je aan voor mijn email updates of abonneer je op deze YouTube afspeellijst. Ik ga heel veel content gewoon gratis delen en op deze plek kun je ook een agenda vinden voor mijn komende events en 1 op 1 sessies. Lees ook deze blogs:

Cora Verhagen
Creëer je of consumeer je?Cora Verhagen